W jaki sposób nalewamy?

Napoje nalewamy prawą ręką i z prawej strony gości, gdyż kieliszki znajdują się bardziej na prawo, za talerzem podstawowym. Nalewając wino czynimy to bardzo ostrożnie, nie dotykając szyjką butelki do kieliszka. Przy nalewaniu wina białego szyjka butelki znajduje się na wysokości około 5 cm nad kieliszkiem, przy winach musujących ponad 10 cm, by w ten

sposób ułatwić powstanie pięknej ?korony”. Czerwo­ne wino nalewamy trzymając szyjkę butelki tuż nad brzegiem kieliszka, aby zachować je w spokoju i nie podnieść osadu, który mógłby przedostać się do kie­liszka.

Nalewając wino czerwone i szampan można wziąć kieliszek do ręki, co wydatnie ułatwia wykonanie zadania. Rozlane wino czerwone pozostawia bowiem na obrusie trudne do wywabienia plamy.

Kieliszki napełnia się winem mniej więcej do wy­sokości 2/3. Wiąże się to ze starym obyczajem, kiedy przed wypiciem wylewano kilka kropel na ofiarę bo­gom. Trącając się w czasie toastów w ten sposób na­pełnionym kieliszkiem, otrzymujemy ładny dźwięk. Wódką i likierem napełniamy kieliszki niemal do peł­na. Koniak nalewamy w małych ilościach do stosun­kowo dużego kieliszka i następnie ogrzewamy ciepłem własnych rąk. Napoje podawane w szklankach napeł­nia się do poziomu nieco powyżej połowy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.