Każdy naród wytworzył własne formy przyjęć, ale niektóre z nich mają szeroki zasięg, są stosowane w wielu różnych krajach. Możemy je podzielić na dwie grupy: przyjęcia odbywające się na stojąco i na siedząco. Do pierwszej grupy zaliczymy ? cocktaile, przyjęcia bufetowe, lampki wina i aperitify. Do drugiej ? obiady i kolacje, obiady bufetowe, kawy i herbatki.
W naszym kraju nie wszystkie wymienione formy przyjęć mają szersze zastosowanie, szczególnie uwaga ta dotyczy przyjęć odbywających się na stojąco. Spotykamy się z nimi najczęściej w misjach dyplomatycznych, w oficjalnych spotkaniach towarzyskich, organizowanych przez instytucje państwowe w czasie podejmowania obcych delegacji. A szkoda? Są one przecież bardzo praktyczne, umożliwiają bowiem zaproszenie stosunkowo dużej liczby gości, nawet w skromnych warunkach mieszkaniowych i ? co wymaga odnotowania ? znacznie mniej kosztują.
Przyjęcia umożliwiają okazanie gościnności, wymianę poglądów, pogłębienie przyjaźni i świadczą o kulturze osobistej zarówno gospodarzy, jak i gości. W porównaniu z dniem powszednim charakteryzują się następującymi właściwościami: zastawa stołowa jest bogatsza i liczniejsza; menu, czyli jakość i kolejność dań, jest obfitsze; napoje są odpowiednio dobrane do menu; ubiór gospodarzy i gości jest uroczysty, co przyczynia się do podniesienia nastroju; rozmowa ma charakter swobodny, różniący się od rozmowy prowadzonej w urzędzie, na zebraniu dyskusyjnym itp. Spośród różnorodnych form przyjęć szczególnie ważną rolę w naszym życiu towarzyskim spełniają ? kawa i kolacja.