Przy filiżance kawy

Poczęstunek popołudniowy przybierający formę ?kawy” odbywa się między godz. 16.00 a 18.30. Jest on z zasady skromny, ponieważ ma miejsce w czasie, kiedy apetyty zostały zaspokojone. Częstuje się więc kawą, ciastami (np. sernikiem, keksem) oraz winiakiem i likierem. W dalszej kolejności mogą się po­jawić na stole: soki, woda mineralna, owoce, słody­cze. Oprócz kawy przygotowujemy również herbatę, gdyż nie wszyscy piją kawę, zwłaszcza w godzinach popołudniowych. Ugaszczając herbatą można podać kanapeczki. Cechą charakterystyczną ?kaw” jest skrom­ny poczęstunek. Przychodzimy przecież na spotkanie z przyjaciółmi i interesującą rozmowę, a nie na dobrą kawę i smaczne ciasta. Wytworzenie miłej atmosfery w tych warunkach jest sprawą gospodarzy i gości.

Gości przyjmujemy przy małym stoliku, który ? jak zwykle ? dekorujemy kwiatami oraz przykrywa­my białą lub barwną serwetką, jeśli jego powierzch­nia nie jest ze szkła, metalu lub marmuru.

Zaproszeni goście przychodzą tuż po oznaczonej go- godzinie i opuszczają dom gospodarzy przed godzin?, 19.00, nawet jeśli nastrój jest wyjątkowo przyjemny. Nadmierne przedłużanie wizyty, ze względu na zbli­żający się wieczorny posiłek, stawia gospodarzy w kłopotliwej sytuacji.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.